Multe industrii au fost afectate în mod negativ de pandemia COVID-19, în timp ce altele au luat avânt. Piața jocurilor de noroc online din România, la fel ca multe alte industrii online, a avut de câștigat, în timp ce piața jocurilor de noroc terestre s-a confruntat cu cele mai rele zile.
Când pandemia a năvălit în țară în martie 2020, țara s-a confruntat cu o criză pe care nu o mai văzuse de ani de zile. Aceasta a avut un impact major asupra societății și, prin urmare, și asupra pieței jocurilor de noroc. Pentru a face față posibilelor riscuri pe care situația le presupunea, Guvernul României a decis mai multe măsuri temporare în domeniul jocurilor de noroc.
Cu toate acestea, în timp ce activitățile terestre au fost reglementate, autoritățile române nu au impus și nici nu au putut impune restricții legate de covid-19 asupra jocurilor de noroc online. Ca urmare, jocurile de noroc online din România par să se descurce mai bine decât înainte, iar cazinourile online au avut și pot avea în continuare ca țintă românii.
Restricții privind cazinourile terestre
Autoritățile române și-au dat seama destul de repede după izbucnirea pandemiei că trebuie să facă ceva în legătură cu piața jocurilor de noroc. În primul rând, au decis ca toate tipurile de activități de jocuri de noroc terestre să fie suspendate. Acest lucru s-a întâmplat în timpul stării de urgență (18 martie – 14 mai 2020). Cu toate acestea, atunci când starea de urgență declarată s-a încheiat, jocurile de noroc terestre au continuat să fie suspendate.
În iunie 2020, operatorii de jocuri de noroc terestre au putut să deschidă din nou, atât timp cât au respectat regulile care le-au fost stabilite. Aceste reguli includeau măsuri de siguranță, cum ar fi plasarea aparatelor de jocuri de noroc și a meselor cu 1,5 metri între jucători, permițând doar o singură persoană la patru metri pătrați și obligând jucătorii să poarte măști de protecție în interior.
Cea de-a doua fază a restricțiilor a început la 1 septembrie 2020, care a reprezentat prima fază a cadrului legislativ împotriva jocurilor de noroc terestre. La 1 septembrie 2020, a început o altă fază, întrucât unele autorități locale au decis să restricționeze orele de lucru pentru operatorii land-based. Acest lucru, în mod natural, a dus la o mare pierdere pentru operatori, deoarece majoritatea profiturilor lor sunt realizate după miezul nopții.
Industria jocurilor de noroc online a fost înfloritoare
Deși industria jocurilor de noroc terestre nu s-a descurcat foarte bine, cel puțin cea online a reușit să o facă. Așa cum am menționat anterior, autoritățile române nu au intervenit în activitatea operatorilor online. Jocurile de noroc ca atare sunt permise de legislația românească, în timp ce acestea sunt reglementate în principal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 și prin Normele metodologice emise în aplicarea acesteia.
Atunci când companiile de jocuri de noroc terestre și-au închis activitatea în timpul pandemiei, operatorii online și-au crescut veniturile. Se spune că acest lucru ar avea legătură cu cele două noi licențe B2C care au fost acordate de către autoritatea română de reglementare în domeniul jocurilor de noroc. Dar și, de asemenea, creșterea numărului de licențe B2B.
Desigur, industria înfloritoare are legătură și cu faptul că oamenii au fost „forțați” să găsească modalități alternative de a se distra în cele mai grele zile ale pandemiei. Aici, cazinourile online, camerele de poker și site-urile de pariuri au fost considerate o opțiune bună atunci când cazinourile terestre au fost închise. Viitorul, prin urmare, pare luminos pentru aceste site-uri de jocuri de noroc, chiar dacă în țară sunt introduse constant noi reglementări.